Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

ΠΕΡΙ ΤΩΝ ΑΚΟΥΣΙΩΝ ΘΛΙΨΕΩΝ


 
-Σκοπός μιας ενορίας είναι να θεραπεύσει τον νου του ανθρώπου. -Αν μια ενορία κάπου διασπαστεί σ'ένα έργο ενοριακό, σε μία κοσμική συμβατικότητα, και σ'ένα μπλα-μπλα προβολής έργων, τότε θα χάσει το κέντρο της, που 'ναι οι ακολουθίες της και η Θεία Λειτουργία. -Η Εκκλησία θεραπεύει τα συστήματα της κοινωνίας, όχι με διοικητικές αποφάσεις αλλά ως ένα σώμα, που λειτουργεί μέσα απ' την ενορία. -Τι είναι ανάγκη; Μόνο ό,τι μας κρατάει στην ζωή. Στον προσδιορισμό της ανάγκης κρύβεται η αιτία της εκάστοτε οικονομικής κρίσης. Διότι μπορεί μία ολόκληρη κοινωνία ν' αναλώνει και να σπαταλά τις παραγωγικές της δυνάμεις, για την κάλυψη περιττών αναγκών. -Ζούμε σε μία κοινωνία που τόσο πολύ μας έχει διαλύσει, από ρεμβασμούς, φαντασίες και χρησιμοθηρίες, και μας έχει βάλει με την βία σε μία δουλεία εργασιομανίας, που να μην μπορούμε να προσευχηθούμε. -Ο Ιησούς Χριστός δεν είναι κάποιο απωθημένο απλησίαστο ιδανικό μοντέλο!
 
-Πώς εκπαιδεύουμε τους νέους κληρικούς μας; Η Εκκλησία τι έχει να δώσει στον λαό της; Μία κατ’ἐπίφαση μελλοντική σωτηριολογία; Και πώς θα ζήσει ο λαός της σήμερα; Σερνάμενος μεταξύ ταραχών & ψυχολογικών μεθοδολογιών; -Όταν η σάρκα αποκτήσει δικό της θέλημα, αντιστρατεύεται τους Πνευματικούς νόμους, ο άνθρωπος πεθαίνει απ’τόν Θεό & ζει την δική του φύση. -Εγκράτεια είναι η εξάλειψη του θελήματος της σαρκός. Η προσευχή μ’ ἐγκράτεια είναι το μόνο κλειδί οποιασδήποτε οικονομίας & οικονομικής κρίσεως. -Όχι μόνο να μην κάνουμε τα εφάμαρτα του κόσμου αλλά & να μην ταρασσόμασθε με τα πράγματα του κόσμου, διότι η κάθε ταραχή δηλώνει αποστασία απ’ τόν Θεό. -Γίνω ή όχι καλά σκοπός είναι να γίνει το Θέλημα του Θεού, διότι Εκείνος ξέρει που πάει την ιστορία. Αν έχουμε την τόλμη να πούμε γεννηθείτο το Θέλημά Σου, τότε κάπου λίγο προχωρήσαμε στα Πνευματικά & θ’ ἀπελευθερωθοῦμε από πολλά άγχη κι αυτό είναι Ευχαριστία!!!
 
-Κρίση είναι όταν δεν αναζητούμε πρώτα την Βασιλεία των Ουρανών. -Κάθε τι κακό που μας συμβαίνει είναι επακόλουθο των δικών μας πράξεων, που πρέπει να μας οδηγήσει σε μετάνοια και όχι σε αντίσταση. -Για τα μέτρα της σκέψεως του κόσμου υπάρχει οικονομική κρίση, για τα μέτρα της εν Χριστώ μωρίας δεν υπάρχει. -Η Θεία Λειτουργία είναι η αποφατική, η άλλη απάντηση που έχει η Εκκλησία στα προβλήματα του κόσμου. -Υπομονή με πραότητα κάνουμε μόνο όταν εμπιστευόμαστε απόλυτα τον Χριστό. -Προσευχή με ταπεινοφροσύνη και όχι κενοδοξία και βιοτική μέριμνα.
 
-Η διεύρυνση του χώρου και του χρόνου μας, δεν θ’αλλάξει τίποτε πάνω μας, εάν δεν μετανοήσουμε κι αν δεν έχουμε αγιασμένη ζωή. -Το έργο της Εκκλησίας δεν προσμετράται. -Παραμένουμε σε μια συνεχή μαθητεία σ’αυτή και πέρα απ’αυτήν την ζωή, πορευόμενοι από δόξαν εις δόξαν. -Αν ο λόγος μας δεν είναι αναπαυτικός και αν είναι για να καταξιωθεί ο εγωισμός μας, καλύτερα να μην μιλάμε. -Αν η ενορία είναι ζωντανή δεν μπορεί να υπάρχει συνενορίτης που να πεινάει. -Δεν έχουμε ένα σύστημα σκέψεως και κάποια ιδεολογία. Εμείς εμπιστευόμασθε ότι μας λέει ο Χριστός μέσα από την Εκκλησία.
 
Μεταφορά στον εξωτερικό δεσμό: Η ΑΛΛΗ ΟΨΙΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου